Ze begrazen het monumentale heidegebied, de schaapskudde van de Sallandse Heuvelrug. Sinds 2018 kent het gebied weer een permanente schaapskudde. De Drentse heideschapen trekken een groot deel van het jaar met een herder rond. Zo blijft het cultuurhistorische landschap behouden.

Herder André Kuhn en het Drentse heideschaap

De schapen laten grazen en hen beschermen. Dat is de belangrijkste taak van herder André Kuhn. Op die manier draagt hij, samen met Staatsbosbeheer, bij aan het verbeteren van de heidegronden op de Sallandse Heuvelrug. Dag in dag uit trekt hij met zijn kudde de velden over. Drie herdershonden en drie waakhonden begeleiden hem, zodat de dieren veilig zijn. “De kudde staat voor mij centraal.”

De schaapskudde begraast het grootste aaneengesloten droge heidegebied van Europa: de 3500 hectare grote Sallandse Heuvelrug. De schaapskooi is te vinden in een bijzonder deel van dit gebied, de historische enclave Twilhaar. Dit gebied werd rond het jaar 1800 voor het eerst bewoond en bewerkt door landbouwers. In de Tweede Wereldoorlog huisvestte het gebied Rijkswerkkamp Twilhaar. Het gebied bevat rondom de schaapskooi 6 hectare akkergronden, die gepacht worden door een biologische boer.

Op bezoek bij de kudde? Dat kan!

Er zijn verschillende mogelijkheden om de schaapskooi te bezoeken.

En we organiseren meerdere keren per jaar leuke activiteiten.

Van harte welkom!