Het is een gebied met een bijzondere geschiedenis: Twilhaar op de Sallandse Heuvelrug. En die waardevolle historie mag weer onder de aandacht worden gebracht. Zowel voor de plaatselijke bevolking als voor bezoekers. Want er is veel moois te zien en te beleven.

In oude glorie

Echt oud is hij niet, de huidige schaapkooi. Het gebouw werd geplaatst in 1977. Maar in het verleden stonden op dezelfde plek al eerder schaapskooien. Al ver voor de jaren 70 liepen er op de Sallandse heide namelijk schaapskuddes.

Eind vorige eeuw raakte de inzet van schaapskuddes tijdelijk buiten gebruik. Het gebouw verloor zijn oorspronkelijke functie en diende enkel nog als opslagruimte. Met de oprichting van de stichting kreeg de schaapskooi zijn oorspronkelijke functie weer terug. Een team van vrijwilligers gaf het gebouw en het omliggende terrein de laatste jaren een flinke opknapbeurt.

Landbouwenclave Twilhaar

De geschiedenis van Twilhaar start rond 1800. Toen werd het heidegebied voor het eerst bewoond, voornamelijk door boeren. Er ontstond een enclave waarin landbouw de belangrijkste activiteit was. Door de jaren heen verdwenen de omliggende boerderijen en doofde de landbouwtak uit. Dit middeleeuwse systeem in een modern jasje nieuw leven inblazen is voor de stichting een aantrekkelijke toekomstdroom.